preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivan Benković Dugo Selo

Login
Aktualnosti

Važno!

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u 

Pravilniku o zaštiti podataka.

Privola uz prijavu na natječaj

Sigurnost na internetu

Materijali za micro:bit

Tražilica
Office365

Besplatan Office365 za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola

Korisni linkovi
CarNet vijesti
CARNET
26.10.2020. 10:44
CARNET-ov projekt DOTS predstavljen na Danima Erasmusa 2020
Predstavnici CARNET-ovog projekta DOTS sudjelovali su na Danima Erasmusa 2020, koji su se održali su od 15. do 17. listopada. Riječ je o međunarodnom događanju na kojemu dionici Eramsus+ programa ... The post CARNET-ov projekt DOTS predstavljen na Danima Erasmusa 2020 appeared first on CARNET .

Kada zvono zvoni

Korisni linkovi

Agencija za odgoj i obrazovanje

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 7. 2010.

Ukupno: 644678
Ovaj mjesec: 10502
Danas: 5
Tko je bio Ivan Benković?

Ivan Benković (1873. – 1951.)- dugoselski učitelj, tajnik, arhivar i zborovođa

Ivan Benković rođen je 18. veljače 1873. godine u Kašini.   Četiri razreda osnovne škole pohađao je u rodnoj Kašini,  kasnije upisao zagrebačku gimnaziju, te je nakon završenih šest razreda gimnazije upisao Kraljevsku mušku učiteljsku školu koju je završio 1895. godine. Osim hrvatskim jezikom, služio se i njemačkim. Vrlo rano je zapažen kao vješt orguljaš i pjevač.

Prije nego što je 1907. godine došao u Dugo Selo radio je u Ogulinu, Novom Mjestu, Martinskoj Vesi, te nekoliko godina u posavskom kraju. Kada je 1907. godine premješten u Dugo Selo kao učitelj, samo dvije godine kasnije ponovo je premješten, ovaj put u Palanjak. 1911. godine ponovo se vraća u Dugo Selo gdje ostaje do kraja života.

Bio je vrijedan, cijenjen i poštivan, ne samo zbog učiteljskih sposobnosti, nego i glazbenih. Redovito se uključivao u mnoge aktivnosti. Benković je 13. ožujka 1907. osnovao muški “Seljački pjevački zbor” koji  kasnije  pretvara u mješoviti zbor koji pjeva prije prvog svjetskog rata crkvene, narodne i umjetne pjesme.   1922. godine  na  obnoviteljskoj skupštini Hrvatskog pjevačkog društva “Preporod” Ivan Benković je izabran za zborovođu.  Kao učitelj pokazao je poseban interes za učenje o voćkama i cvijeću, te skrbi za njih.  1936. godine odlazi u zasluženu mirovinu.

Umro je 28. siječnja 1951. godine, a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Dana 17. veljače 2012. povodom Dana škole (18. veljače) posjetili smo grob Ivana Benkovića na Mirogoju. U polaganju cvijeća i paljenju svijeća sudjelovala je grupa profesora škole na čelu s ravnateljem Brankom Golešom i pedagogom Antom Tutavcem. Prethodno je ravnatelj uložio trud za pronalaženje točnog mjesta njegovog vječnog počivališta. Time smo još jednom htjeli odati počast osobi zaslužnoj za unapređivanje školstva u Dugom Selu, čije ime nosi i naša škola.

 

 

 

 

 

 

 

 

preskoči na navigaciju