preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivan Benković Dugo Selo

Login
Aktualnosti

Tableti 2019 - 2020

Važno!

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u 

Pravilniku o zaštiti podataka.

Privola uz prijavu na natječaj

Sigurnost na internetu

Materijali za micro:bit

Office365

Besplatan Office365 za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola

Korisni linkovi
CarNet vijesti
CARNET
27.11.2020. 14:19
Istraživanje tržišta – Usluge organizacije događanja za projektne dionike
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET provodi istraživanje tržišta za potrebe nabave Usluge organizacije događanja za projektne dionike. U svrhu istraživanja tržišta CARNET objavljuje sljedeće dokumente: Prilog 1. Specifikacija ... The post Istraživanje tržišta – Usluge organizacije događanja za projektne dionike appeared first on CARNET .

Kada zvono zvoni

Korisni linkovi

Agencija za odgoj i obrazovanje

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 7. 2010.

Ukupno: 652957
Ovaj mjesec: 7827
Danas: 111
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Četvrtaši u Hrvatskom zagorju na terenskoj nastavi
Autor: Krunoslav Sakač, 9. 10. 2019.

Prošli tjedan su naši četvrtaši u Hrvatskom zagorju posjetili Park znanosti u Oroslavju; Muzej seljačkih buna u Dvorcu Oršić; spomenik Matiji Gupcu, Gupčevu lipu i spomenik Rudolfu Perešinu u Gornjoj Stubici te svetište u Mariji Bistrici.


Park znanosti u Oroslavju  je zamišljen s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim  znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama te su učenici aktivno sudjelovali u radu glazbene ograde, zvučnim zrcalima, spiralama adaptacija, drvenoj  harmonici, diskovima inercije, labirintu, ljudskom sunčanom satu.

Muzej seljačkih buna smješten je u baroknom dvorcu obitelji Oršić iz 18. st. Muzej prikuplja građu vezanu za seljačke bune, život plemića i seljaka te predmete iz kulturne, povijesne i umjetničke baštine Hrvatskog zagorja.

Spomenik Matiji Gupcu i Seljačkoj buni se sastoji od dva  krila na kojima su brončani reljefi, a položena su na kameno postolje ispred kojih je brončana samostojeća figura Matije Gupca s uzdignutim rukama i mala brončana figura Petrice Kerempuha.

Gupčeva lipa je jedini živi svjedok seljačke bune iz 1573. g. Ispod njezinih grana je  prema narodnoj predaji seljački vođa M. Gubec okupljao svoje istomišljenike i ustanike. Lipa je značajna kao povijesni spomenik, 1957. godine proglašena spomenikom prirode i stavljena pod zaštitu države. Nominirana je za Europsko stablo 2019. godine.

Rudolf  Perešin je bez dvojbi odlučio MiG-om napustiti JNA i uključiti se u obranu svoje domovine za vrijeme Domovinskog rata. Njemu u čast izložen je avion MiG-21.

Svetište Majke Božje Bistričke ima važno mjesto u vjerskom životu hrvatskog naroda. Mjesto je poznato i po starim zanatima:  medičarstvu i izradi drvenih igračaka.

Učenici su obilno objedovali u Lojzekovoj hiži.

 Vratili su se u Dugo Selo puni dojmova te zaključili: Ni Zagorje malo!

FOTOGRAFIJE

Tekst priredila: Sofija Štefanac Klobučar, učiteljica 4.b

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju