2016-05-25 15:45:57

Jumicar - sigurnost u prometu

Jumicar program preventivnog odgoja djece u cestovnom prometu je jedinstven koncept  edukacije, gdje djeca na zabavan i edukativan način uče o sigurnosti u cestovnom prometu.

Program Jumicar je u skladu s međunarodnim licencama i provodi se u svim većim europskim zemljama u kojima je izuzetno uspješan i široko podržan.

JUMICAR PROGRAM PREVENTIVNOG ODGOJA DJECE U CESTOVNOM  PROMETU PODRŽAVA:

- MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA RH
- NACIONALNI PROGRAM SIGURNOSTI U CESTOVNOM PROMETU
- MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA RH
- AGENCIJA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE
- GRADSKI URED ZA OBRAZOVANJE , KULTURU I SPORT GRADA ZAGREBA
- UPRAVNI ODJEL ZA PROSVJETU, KULTURU, ŠPORT I TEHNIČKU KULTURU, ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
- CRVENI KRIŽ ZAGREB

 

Program je osmišljen u dva dijela: 

- prvi dio je teorijski, gdje djeca uče o pravilima prometa kao pješaci, biciklisti;

- drugi dio, njima mnogo zanimljiviji,  pruža im mogućnost da stečeno teorijsko znanje primjene i u praksi te da osjete kako je biti u ulozi vozača, kako je važno poštivati prometne znakove, kako je teško zaustaviti automobil na vrijeme, koliko je važan sigurnosni pojas.

U izvedbi edukacije koordinirano sudjeluju timovi Jumicara, prometne policije, vatrogasaca i Crvenog križa. Djeca  s oduševljenjem sjedaju  za volan malih automobila te na taj način mogu  uvidjeti kako funkcionira pravi cestovni promet. Isprobati   gas, kočnice, upoznati semafore, značenje prometnih znakova, kako se treba oprezno ponašati u prometu i ocijeniti razne prometne situacije iz vidokruga jednog vozača-neprocjenjiv je osjećaj za male vozače.

Cilj Jumicar-a nije da od djece napravi dobre vozače već pažljivije i sigurnije pješake. Jumicar program se provodi uz pomoć generalnog pokrovitelja Nacionalni program sigurnosti u cestovnome prometu, te je za roditelje i djecu besplatan.

 


Osnovna škola Ivan Benković Dugo Selo