preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivan Benković Dugo Selo

Login
Aktualnosti

Tableti 2019 - 2020

Važno!

Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u 

Pravilniku o zaštiti podataka.

Privola uz prijavu na natječaj

Sigurnost na internetu

Materijali za micro:bit

Tražilica
Office365

Besplatan Office365 za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola

Korisni linkovi
CarNet vijesti
CARNET
15.01.2021. 14:02
Istraživanje tržišta – poziv na sastanak
U sklopu II. faze programa ,,e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće" Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET ... The post Istraživanje tržišta – poziv na sastanak appeared first on CARNET .

Kada zvono zvoni

Korisni linkovi

Agencija za odgoj i obrazovanje

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 7. 2010.

Ukupno: 663044
Ovaj mjesec: 3334
Danas: 1
Sigurniji internet 2013

Uključite se u nacionalnu kampanju „Sigurniji internet za djecu i mlade"

Vrlo često se o generacijama današnjih učenika govori kao o digitalnim generacijama jer od rođenja rastu okruženi raznim digitalnim i elektroničkim uređajima. Dakle, to su djeca koja se na internetu snalaze kao ribe u vodi ili …?

Za snalaženje na internetu nužno je znanje korištenja računala, vještina procjene vrijednosti informacija te ostale vještine najčešće obuhvaćene terminom digitalna kompetencija. Je li to dovoljno?

Za korištenje interneta potreban je i dobar odgoj!

Ne! Djecu treba pripremiti za korištenje računala i interneta, dati im savjete primjerene njihovoj dobi, s naglaskom na osvješćivanje vidljivosti i javnosti njihovih osobnih informacija na internetu, različite neugodne, štetne i zlonamjerne posljedice koje online komunikacija donosi te poticanje kreativnosti kroz istraživanje i učenje putem interneta.

Vještine i znanja korištenja računala i interneta uče se „u hodu“, istraživanjem mogućnosti. Odgajanje za sigurno, primjereno i odgovorno korištenje interneta ne ide tom brzinom. Baš kao što se djeca za život u stvarnom svijetu u svojim obiteljima pripremaju dobrim odgojem, ukazivanjem na loše i dobre postupke, tako se i za korištenje računala i interneta trebaju pripremiti ponajprije u školama, s naglaskom na osvješćivanje vidljivosti i javnosti osobnih informacija na internetu.

Što kažu istraživanja?

Prema istraživanju UNICEF-a iz 2011. u Hrvatskoj, 85 posto djece ima pristup internetu kod kuće, a omiljene aktivnosti na internetu su traženje zabavnih sadržaja, dopisivanje s prijateljima te korištenje specijaliziranih stranica za druženje, dok je korištenje interneta za istraživanje i učenje znatno manje zastupljeno. Isto je  istraživanje pokazalo da je 34 posto djece doživjelo neki oblik elektroničkog nasilja.

Istraživanje EU Kids Online objavljeno 2011. godine pokazalo je da djeca počnu koristiti internet sa 7 godina, da ih 93 posto koristi internet svakodnevno ili nekoliko puta tjedno te da ih 55 posto ima javne profile s objavljenim osobnim podacima na društvenim mrežama.

S obzirom na to da djeca počinju koristiti internet prije nego je dostupno dovoljno online sadržaja baš za njih, od 56 do 76 posto djece nije zadovoljno sadržajima koji su za njih dostupni na internetu. Posebno velik postotak nezadovoljnih je u manjim zemljama, što je primjenjivo i na Hrvatsku te pokazuje važnost uključivanja interneta u obrazovni kontekst osnovne škole i poticanje korištenja interneta za istraživanje i učenje.

Svrhe korištenja internetom – prikaz aritmetičkih sredina samoprocjena po skupinama sudionika istraživanja (1 – nikada, 2 – rijetko, 3 – ponekad, 4 – često) Izvor: UNICEF

Što možemo učiniti?

Da bi internet postao moćan alat i kreativna mogućnost za svu djecu, a ne samo za povlaštene, važno je kontinuirano raditi na poticanju aktivnosti koje promiču obrazovno značenje interneta, smanjuju negativan utjecaj i opasnosti te  povećavaju dostupnost pozitivnih online sadržaja namijenjenih djeci. Istraživanje je pokazalo da djeca, iako imaju osnovne vještine korištenja računala i interneta, ne znaju dovoljno o postavkama privatnosti, zaštiti osobnih podataka te rješavanju problema s elektroničkim nasiljem.

Pritom je preporučeno korištenje programa koji uključuju djecu, roditelje i učitelje da bi se – u suradnji roditelja i učitelja – razvili efikasni modeli potpore djeci pri korištenju interneta za učenje i istraživanje. Posebno je naglašena važnost takvog modela ciljanih inicijativa za zemlje u kojima je veća razlika između dječjeg i roditeljskog poznavanja mogućnosti interneta, što je primjenjivo i na Hrvatsku.

Aktivno se uključite

Udruga „Suradnici u učenju“ prošlih je godina organizirala niz aktivnosti s temom „Sigurniji internet za djecu i mlade“ te predstavljala Hrvatsku kao Safer Internet Committee u mreži Insafe. Istu ulogu ima i u 2013. godini.

Prošlogodišnjoj akciji odazvao se velik broj učitelja, nastavnika i učenika čije su radove predstavili na multimedijskoj izložbi i u metodičkom priručniku „Kako poučavati djecu o sigurnijem, primjerenijem i odgovornijem ponašanju na internetu“U aktivnosti je izravno bilo uključeno oko 5 000 sudionika, a neizravno više od 50 000.
Za te aktivnosti proglašeni su najboljim Safer Internet Committeejem između 99 zemalja.

Što se događalo prošlih godina pogledajte na zasebnim stranicama portala ucitelji.hr:

·         Sigurniji internet 2012.

·         Sigurniji internet 2011.

·         Sigurniji internet 2010.

I ove godine nastavljaju s  povezivanjem institucija, udruga i pojedinaca s ciljem podizanja razine svijesti cjelokupne populacije Hrvatske o problemima sigurnosti djece i mladih na internetu. Taj će cilj ostvariti kroz niz zajedničkih akcija te sinergijom i sinkronizacijom različitih aktivnosti.

U nacionalnoj kampanji „Sigurniji internet za djecu i mlade":

·         učenike pozivaju na sudjelovanje na izložbi multimedijskih radova kojima oni upozoravaju vršnjake na moguće opasnosti na internetu i daju savjete kako ih izbjeći.

·         učitelje i nastavnike pozivaju da naprave predavanje, radionicu ili neku drugu aktivnost sa svojim učenicima te kroz takav primjer dobre prakse preporuče svojim kolegama kako djecu poučiti primjerenom, odgovornom i sigurnom ponašanju na internetu.

·         za roditelje i sve odrasle pripremili su predavanja o sigurnosti djece koja će se tijekom veljače i ožujka održati u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske te u obliku online webinara.

·         Uz te posebne aktivnosti, kontinuirano objavljuju obrazovne sadržaje, interaktivne igre, brošure i priručnike o sigurnijem, primjerenijem i odgovornijem korištenju interneta na stranicama portala učitelji.hr i društvenim mrežama. 

·         Detaljnije informacije možete pročitati na stranicama nacionalne kampanje „Sigurniji internet za djecu i mlade“.   

·         Vjerujemo da nam je svima važno upoznati djecu i mlade s prednostima i nedostacima interneta te im tako pružiti više mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija.

·         Nacionalnu kampanju „Sigurniji internet za djecu i mlade“ podržava i Profil International.

preskoči na navigaciju